Beef Wellington er en britisk hofret. I hvert fald kan man finde adskillige britiske tv-kokke, der brillerer med hver deres udgave af den lækre spise, der serveres ved finere lejligheder – f.eks. i juledagene.
Beef Wellington er et skært stykke oksekød bagt indeni butterdej. Det smager mildest talt guddommeligt, når det er lavet rigtigt. Kødet indeni skal være rødmende, mørt og saftigt, imens butterdejen skal være gylden og knasende. Mums! Og det er faktisk ikke særlig svært.
Normalt bruger man oksemørbrad til Beef Wellington. Men det er en af de aller dyreste udskæringer, der findes! Det er også typisk et meget stort stykke kød, når man skal købe det.
Jeg har derfor fundet ud af, at man snildt kan lave en Beef Wellington med en halv roastbeef.
I min lokale butik hænder det, at der er tilbud på en roastbeef. Forleden fik jeg en for 50 kroner. Det er selvfølgelig ikke super billigt, men der er meget godt og regulært kød i sådan en roastbeef.
Den ene halvdel af roastbeefen fryser jeg ned i afbrunet tilstand og bruger den ved senere lejlighed enten som kød-indholdet i en wok-ret eller som oksekødet i en god, gedigen gang biksemad.
Men her er min opskrift på Beef Wellington for to:
Skær din lille roastbeef over. Put med det samme den ene halvdel i fryseren, så er den af vejen og klar til en anden god gang.
Krydder din halve roastbeef godt med salt og peber.
Brun den grundigt på alle sider i olie – også endestykkerne. Det er vigtigt, fordi bruningen gør, at kødsaften ikke siver ud af kødet under den videre tilberedning.
Pensel Roastbeefen med dijonsennep. Pak roastbeefen ind i stanniol og stil den til side.
Rens og hak en pakke champignoner meget fint (gerne i en minihakker eller food processor). Hak lidt waldnødder med, hvis du har det. Men lad være med at løbe ud og købe dem, hvis ikke, du har dem i forvejen (nødder er dyre!).
Brun de finthakkede champignoner på en tør pande indtil de ikke afgiver mere væde. Det er vigtigt, de bliver stegt helt tørre, ellers lækker de væde ud i den butterdej, de og kødet skal pakkes ind i.
Krydder champignongerne med salt, peber og lidt rosmarin. Smag på blandingen – selvom den kun udgør en del af den samlede ret, skal champignonblandingen i sig selv smage godt.
Læg et lag husholdningsfilm ud på et skærebrædt. Fold den indkøbte butterdej ud på husholdningsfilmen. Fór butterdejen med spegeskinke lidt længere end dit roastbeef-stykke er både i længden og bredden.
(Frys straks overskydende skinke. Det smager virkelig godt ovenpå hjemmelavet pizza.)
Smør champignonblandingen ud på spegeskinken/butterdejen ca. en centimeter bredere end dit roastbeefstykke er langt.
Læg roastbeefstykket ovenpå butterdejs-/champignonlaget. Rul butterdejen stramt sammen om roastbeefen. Rul enderne lidt op og tryk dem sammen, så eventuel saft ikke løber ud under stegningen.
Rul plastikfilmen om det, der nu er din butterdejs-/roastbeef-pølse og stram i enderne, så din Beef Wellington får en fin og ensartet form.
Sæt “pølsen” i køleskabet, imens ovnen varmer op til 200 grader.
Tag Beef Wellington-pølsen ud af køleskabet. Befri den for husholdningsfilmen. Pensl din Beef Wellington med æg. Tegn evt. mønstre i overfladen – dog uden at prikke hul ind til selve stegen. Du kan evt. bruge bagsiden af en kniv. Sæt den på et stykke bagepapir i et ikke alt for tykbundet ildfast fad.
Bages midt i ovnen i 30 – 35 minutter ved 200 grader.
Skal hvile udenfor ovnen i mindst 15 minutter, inden den skæres ud i tynde skiver med en meget skarp kniv.
Serveres med det, du har lyst til. Men passer bedst f.eks. med brun sovs og hasselback kartofler og en lidt grov salat – f.eks. med broccoli og rosiner.
Hvis du starter dine hasselbalck kartofler 40 minutter inden, du putter Beef Wellingtonen i ovnen, kan du køre på samme ovnvarme.
Indkøbsliste:
En lille roastbeef (ca. 50 kr.)
En pakke champignoner (ca. 16 kr.)
Spegeskinke (ca. 15 kr.)
Butterdej (Ca. 15 kr.)
Kartofler (til flere dage) (ca. 10 kr.)
Tidsforbrug:
I alt cirka 2 timer (inklusiv tilberedning og meget langsom skrælning af kartofler)
Redskabsforbrug:
En kartoffelskræller
En food processor (kan udelades)
En meget skarp ordentlig køkkenkniv
En pande
Et lille ildfast fad eller bradepande
Bageplade til kartoflerne
Skriv et svar